(Leestijd: 1 minuut)

Voet type
Voettypen zijn vaak gerelateerd aan een specifieke lichaamshouding met de daarbij behorende klachten. Hoewel hieronder drie voettypen met hun specifieke houdingen worden beschreven, hebben de meeste mensen een gemengde vorm. Dus eigenschappen van een holvoet, normale voet en platvoet zijn mogelijk in de voeten van één persoon.

De normale voet
Mensen met zulke voeten en zo’n houding zijn meestal klachtenvrij. Wat niet betekent dat men geen klachten kan hebben of dat men zo’n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een lichte asymmetrie van de houding is normaal.

De platvoet
De platvoet is een soepele voet met slappe spieren en banden met vaak dezelfde kenmerken in het gehele lichaam. Hier is de naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten kunnen ontstaan aan knieën, lage rug en nek met schedelhoofdpijn en vermoeidheidsklachten. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig, die toenemen bij belasting en verminderen bij rust.

De holvoet
Holvoeten worden veroorzaakt door een verhoogde spierspanning en worden gekenmerkt door hamertenen, verminderd grondcontact en overgevoeligheid van de voetzolen. Klachten ontstaan aan lage rug en nek en voorvoetpijnen. De lage rug- en nekklachten nemen toe bij rust en worden minder bij bewegen.

voettypen